Ring oss +47 75577877 

60.- i fast frakt til hele Norge

Bryggeguide - Chemex

Chemex er en av våre favorittmetoder å lage kaffe på når man skal lage en god kanne kaffe til flere personer og gjerne vil håndbrygge denne.

Ingenting er som å nyte en kopp herlig kaffe ute i naturen og vi har hørt utallige måter å lage bålkaffe på. Alt fra at kaffen MÅ røres i med en furupinne, den skal stå å trekke i minimum 15 minutter, til de som bruker en grankvist i åpningen for å slippe grut i kaffekoppen sin. Vanlige prinsipper gjelder for god kaffe , også når man er på tur også og her er vår måte å lage bålkaffe på. Og dersom du gjør alt rett, vil du kunne nyte deilig kaffe, men ingen eller minimalt med grut i kaffen (Men er ikke grut i kaffekoppen en del av det å være på tur? 😊)

Dette trenger du

Denne oppskriften er til en Chemex 8, som lager 8 store kopper kaffe. Chemex 8 rommer 1,2 liter vann, men vi bruker her 1 liter vann.
Kaffe: 62,5 gram kvalitetskaffe, selvfølgelig fra Bønner i byen.
Kverningsgrad: 7 (1=Meget finmalt, 10=meget grovmalt)
Utstyr: Chemex 8, Chemex-filter, vekt og gjerne en kvern. Dersom du ikke har en kvern, kjøper du bare kaffen ferdig kvernet. Husk å si hvordan du skal lage kaffen til den som kverner kaffen din.
For ultimat kontroll på helling av vann, anbefaler vi en Goosneck-kjele, som f. eks. Hario Buono

 

For å ende opp med 1000 gram ferdig kaffe, justerer vi oppskriften med et litt justert bryggeforhold. Her er den tilpassede versjonen:


Chemex-bryggeoppskrift for 1000 g kaffe (sluttprodukt)

Forberedelser

  • Utstyr: Chemex, Chemex-filter, kvern, vekt, vannkoker og timer.
  • Mengder: 62,5 gram kaffe (forhold: 1:16).
  • Forhold: 1:16 (62,5 g kaffe til 1000 g vann).
  • Kverningsgrad: Mellom grov og medium (som havsalt).

Trinn for trinn

  1. Forvarm Chemex og skyll filteret:

    • Plasser filteret i Chemex med den tykkere siden mot helletuten.
    • Skyll filteret med varmt vann for å fjerne papirsmak og forvarme glasset. Hell ut skyllevannet.

  2. Kvern kaffen:

    • Kvern 62,5 gram kaffe rett før brygging for best mulig aroma og smak.

  3. Start bryggingen:

    • Sett Chemex på en vekt og nullstill den.
    • Hell ca. 125 g varmt vann (92–96 °C) over kaffen og la dette stå å trekke i 30 sekunder

  4. Hovedbrygging:

    • Hell vann i sirkulære bevegelser fra midten og utover.
    • Fyll på gradvis i flere omganger, og sørg for jevn kontakt mellom vannet og kaffen.
    • Hell til du når totalt 1000 g vann.

  5. Bryggetid:

    • Hele prosessen bør ta ca. 4:30–5:00 minutter.

  6. Server:

    • Fjern filteret med gruten, og rør kaffen forsiktig i Chemex for å balansere smaker.
    • Hell opp og nyt en perfekt brygget Chemex-kaffe!

💡 Tips:

  • Hold vannet i riktig temperatur (92–96 °C) for å unngå over- eller under-ekstraksjon.
  • Juster kverningsgrad eller bryggetid om kaffen smaker for sterk eller svak.
Fast frakt

60 kroner til hele Norge

Garantert fornøyd

Alltid fornøyd-garanti

Kaffe fra hele verden

Valgt ut fra det beste som er i sesong

100% Sikker Utsjekk

Vipps, Klarna og kortbetaling

Noen kunder får for tiden opp en feilmelding når de har lagt inn en ordre. Ordren mottas hos oss uten problemer og du mottar ordrebekreftelse som normalt. Vi jobber med å fikse feilen,
This is default text for notification bar